Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Zirafet (Babiko)

Zirafet için gerekli malzemeler, un, tereyağı, maya, yerine göre bal ve sarmısaklı yoğurttur. Değişik hazırlama ve servis şekillerine göre zılfet, borani,  pargaç, deve lokması gibi isimlerle bilinir. Önce un, mayanında konulmasıyla yoğrularak hamur haline getirilir, Sonra hamur yuvarlak bir şekil verilerek açılır. Tandırda yada büyük bir ocakta ateş hazır hale getirilir. Pişirecek dereceye getirildiğinde, hazırlanan hamur locına (ocağa) konur. Tandırda yada ocakta hamur üstüne sac konur ve sacın üzerinede tekrar ateş yakılır ve pişirmeye bırakılır. İyice piştikten sonra sacın altından çıkarılan zirafetin üst kabuğu açılır. İçi el yada bir kaşıkla iyece eşilir ve ayranla sıvanır. Daha sonra içinden çıkarılan ekmek parçaları ufalanarak tekrar içine doldurulur. Ayran hafif ateşte karıştırılarak ısıtılır. Bu arada dövülüp hazırlanan sarımsak ayrana katılır. Kendi kasnağının içine hazırlanan babıkonun üstüne ayran dökülür. Bir tavada da tereyağı kızartılır. Kızartılan tereyağının içine de bir veya iki kaşık ayran dökülür. Kızgın ve köpürmüş yağ yemeğin üzerinde gezdirilerek en alt kısmı tam tepeye gelecek şekilde etrafına ayran üzerinede kızartılmış tereyağı dökülür. Böylece servise hazırdır. ayrıca bulgurlu kavurmalı susamlı soğanlı ve içli gömme de yapılmaktadır.